Zimnú sezónu na letisku Poprad-Tatry odštartujú prvé prílety koncom decembra

07.12.2005 Poprad

Poprad/Tatry 7. decembra (TASR) - Letisko Poprad-Tatry je pripravené na zimnú sezónu, ktorú odštartujú 28. decembra prvé prílety dovolenkárov, predovšetkým l...
Poprad/Tatry 7. decembra (TASR) - Letisko Poprad-Tatry je pripravené na zimnú sezónu, ktorú odštartujú 28. decembra prvé prílety dovolenkárov, predovšetkým lyžiarov smerujúcich na tatranské svahy.

\"Špičku máme do 20. januára. Budú to lety z Moskvy, Kyjeva a z Pobaltia. Zimná sezóna je plánovaná do konca marca, \" uviedla pre TASR riaditeľka letiska Anna Kováčová. Spresnila, že v porovnaní s minuloročnou zimnou sezónou predpokladajú nárast počtu dovolenkárov o 5 až 10 %.
Podľa riaditeľky letisko Poprad-Tatry prepravilo doposiaľ viac ako 16 000 cestujúcich, čo je o takmer pätinu viac než za rovnaké obdobie minulého roka.
Začiatkom decembra začala spoločnosť SkyEurope Airlines prevádzkovať medzinárodnú linku medzi Popradom a Londýnom, čo by malo v budúcom roku priniesť ďalší nárast počtu prepravených osôb. Vedenie letiska Poprad-Tatry predpokladá zvýšenie až o 57 %. Riaditeľka verí, že záujem cestujúcich o letecké spojenie s Londýnom bude pretrvávať.
Medzinárodné letisko Poprad-Tatry je najvyššie položeným v Európe (718 m.n.m). Aby spĺňalo medzinárodné štandardy, potrebuje oplotenie, ktoré v súčasnosti ešte nie je dokončené. Ako však zdôraznila Kováčová, \"na budúci rok máme už schválené finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov na rekonštrukciu oplotenia okolo celého letiska. Na oplotenie v predpolí prahu 27 prispieva aj väčšinový vlastník popradského AquaCity Ján Telenský. Táto časť si vyžiada si 4 milióny korún a hotová bude na jar budúceho roka\".
V rámci transformácie čaká popradské letisko zmena vlastníckych vzťahov. Vláda schválila v polovici tohto roka návrh riešenia bezodplatného prevodu majetkových účastí štátu. Ide dovedna o 66 % na podnikaní spoločnosti Letisko Poprad-Tatry, z čoho 25 % by malo vlastniť mesto Poprad, rovnako 25 % Prešovský samosprávny kraj a 16 % mesto Vysoké Tatry. Štát si ponechá 34-% podiel.
 

Vyberte región